Bioquímica y genética de la vid


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Recursos fitogenéticos
Misión Biológica de Galicia
CSIC
PO BOX 28. c/ Carballeira 8, 36143 Salcedo (Pontevedra)
986854800
986841362
www.mbg.es

 

MIEMBROS

Investigador responsable

  • Masa Vázquez, Antón

Investigadores

  • Vilanova de la Torre, Mar
  • Sieiro Vázquez, Carmen
  • Zamuz Castro, Sol
  • Rodriguez Vega, Iria
  • Sueiro, Adelaida

 

LíNEAS DE INVESTIGACIÓN

Líneas de investigación

Bioquímica y genética de vid
Composición fenólica y aromática de variedades de vid y vinos. Identificación de variedades por microsatélites. Estudios demicrobiota asociada a Vitis vinifera
Palabras clave: Compuestos fenólicos, compuestos volátiles, uva, vino, microsatélites, microbiota

Analísis sensorial
Desarrollo de análisis sensorial descriptivo cuantitativo de vinos y uvas
Palabras clave: QDA Vino, uva

Biotecnología enológica
Palabras clave: Vino, microbiota, levadura, bacteria, mejora genética

 

PUBLICACIONES CIENTÍFICAS

Artículos más relevantes

New synonymies found in grapevine cultivars from Galicia (Spain)
Vilanova M., de la Fuente M., Fernández M. and Masa A.
American Journal of Enology and Viticulture, 60(2): en prensa

Volatile composition of wines from Vitis vinifera Agudelo, Serradelo and Blanco lexítimo from Betanzos (NW Spain).
Vilanova M., Genisheva Z., Bescansa L., Masa A. and Oliveira JM.
International Journal of Institute of Brewing, 115(1): en prensa

Evaluation of the aromatic variability of Spanish grape by Quantitative Descriptive Analysis
Vilanova M., Masa A. and Tardaguila J.
Euphytica, 165 :383-389 (2009)

Effects of timing of leaf removal on yield, wine composition and sensory properties of Grenache wine grown in dry farmed conditions
Tardaguila J., Blanco JA., Martínez de Toda F., Poni E. and Vilanova M.
Journal International de la Vigne et du Vin, 42(4): 221-229 (2008)

Characterization by descriptive analysis of Vitis vinifera cv. Albariño
Vilanova M., Zamuz S., Tardaguila J. and Masa A.
Journal of the Sciences of Food and Agriculture, 88: 819-823 (2008)

Characterization phenolic and aromatic of Vitis vinifera L cv. Albarín Blanco
Masa A. and Vilanova M.
Food Chemistry, 107: 273-281 (2008)

Effect of the glass shape on flavour perception of “tostado wine” fromRibeiro (NW Spain)
Vilanova M., Pablo Vidal and Sandra Cortés 
Journal of Sensory Studies, 23 (1): 114-124 (2008)

Evaluation of PFGE and mtDNA restriction analysis methods to detect genetic diversity of Saccharomyces cerevisiae strains associated to Vitis vinifera
Vilanova M., Zamuz S., Masa A. and Sieiro C. (2007)
Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, 41(3): 155-159 (2007)

Assimilable nitrogen utilization and production of volatile compounds in chemically defined medium by Saccharomyces cerevisiae wine strains
Vilanova M., T. M. Ugliano, C. Varela, Siebert, I. Pretorius and P. Henschke
Applied Microbiology and Biotechnology, 77 (1): 145-157  (2007)

Varietal difference among the flavonoid profiles of white grape cultivars studied by high performance liquid chromatography
Masa A., Vilanova M. and Pomar F.
Journal of Chromatography A, 1164: 291-297 (2007)

Effect of terroir on the volatiles of Vitis vinifera cv. Albariño
Vilanova M., Zamuz S., Vilariño F. and Sieiro C. (2007).
Journal of the Sciences of Food and Agriculture, 87: 1252-1256 (2007)

Determination of free and bound compounds in Albariño wine
Vilanova M. and Sieiro C.
Journal of Food Composition and Analysis, 19(6-7): 694-697 (2006)

Varietal differences among the anthocyanin profiles of fifty red table grape cultivars studied by high performance liquid chromatography.
Masa, A.; F. Pomar; M. Novo
Journal of Chromatography A, 1094:34-41 (2005)

Use of a PGU1 recombinant Saccharomyces cerevisiae strain in oenological fermentations
Vilanova M., Blanco P., Cortés S., Castro M., Villa T.G. and Sieiro  C.
Journal of Applied Microbiology, 89: 876-883 (2006)

Heterologous expresión of the Saccharomyces cerevisiae PGU1 gene in Schizosaccharomyces pombe yields an enzyme with better properties for the food industry
Sieiro C., Poza M., Vilanova M. and Villa T.G.
Applied and Environmental Microbiology, 69 (3): 1861-1865

 

INFRAESTRUCTURA

Infraestructura de investigación de carácter relevante

HPLC
Estudio de la composición fenólica de variedades de vid y vino
Poliphenoles, uva, vino.

GC-FID
Estudio de la composición volatil varietal de variedades de vid y del vino.
Compuestos volatiles, uva, mosto, vino

Espectrofotometro UV/VIS

Laboratorio de Molecular

 

OFERTA FORMATIVA

Temas a impartir en cursos, ponencias y/o conferencias

Composición fenólica de la uva y del vino

Composición volátil de la uva y del vino

Microbiota asociada a Vitis vinifera

Análisis sensorial

Microbiología y biotecnología enológica

 

DIRECTORIO

Directorio del grupo

Responsable
Masa Vázquez, Antón Doctor 986 854 800 amasa@mbg.cesga.es
Equipo

Vilanova de la Torre, Mar Doctora 986 854 800 mvilanova@mbg.cesga.es
Sieiro Vázquez, Carmen Doctora 986 812 639 mcsieiro@uvigo.es
Zamuz Castro, Sol - 986 854 800 solyzc@mbg.cesga.es
Rodriguez Vega, Iria - 986 854 800
Sueiro, Adelaida - 986 854 800

 

 

Actualización: 2009